Αρτοπιτάκι
Η Αρτοπιτάκι είναι ένα παλιό παραδοσιακό φαγητό, ιδανικό τόσο για πρωινό όσο και για βραδινό, συνοδεία ενός ποτηριού γιαουρτιού.
Η καλύτερη εκδοχή της γίνεται με παλιό, χωριάτικο ψωμί.
Κάποιοι τη φτιάχνουν με νερό, άλλοι με γάλα.

Αρτοπιτάκι με παλιό ψωμί
Υλικά:
- Παλιό ψωμί, κομμένο σε κύβους
- Νερό, όσο χρειάζεται
- 3–4 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
Λίγο αλάτι - Καϊμάκι, άλειμμα γάλακτος, παλιό ξηρό τυρί ή ό,τι άλλο έχετε
- Βάζετε το νερό σε κατσαρόλα και προσθέτετε το βούτυρο, το σκόρδο και λίγο αλάτι. Αφήνετε να βράσει.
- Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε τους κύβους του ψωμιού μέσα στο βραστό νερό. Ανακατεύετε καλά.
Όταν το ψωμί απορροφήσει το νερό, στραγγίζετε το επιπλέον υγρό από την κατσαρόλα.
Προσθέτετε τα γαλακτοκομικά – τυρί, καϊμάκι ή άλειμμα – και ανακατεύετε ελαφρά - Όταν το ψωμί απορροφήσει το νερό, στραγγίζετε το επιπλέον υγρό από την κατσαρόλα.
Προσθέτετε τα γαλακτοκομικά – τυρί, καϊμάκι ή άλειμμα – και ανακατεύετε ελαφρά.
Σερβίρισμα:
Σερβίρετε την Αρτοπιτάκι σε πιάτο και συνοδεύετε με ένα ποτήρι γιαούρτι, κεφίρ, ξινόγαλο ή ό,τι άλλο επιθυμείτε.
Σημείωση:
Αυτός είναι ένας από τους τρόπους παρασκευής του Αρτοπιτακιού.
Φρυγανισμένο Προζυμένιο Ψωμί με Φρέσκια Ρίγανη, Δεντρολίβανο και Ελαιόλαδο

Υλικά:
- 4 φέτες προζυμένιο ψωμί (κατά προτίμηση χωριάτικο ή ολικής)
- 2–3 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- Φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
- Φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
- Θαλασσινό αλάτι (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Φρυγανίστε τις φέτες ψωμιού σε φρυγανιέρα ή σε τηγάνι χωρίς λάδι μέχρι να γίνουν τραγανές και ροδοκόκκινες.
- Αλείψτε τις ζεστές φέτες με το ελαιόλαδο.
- Πασπαλίστε με τη φρέσκια ρίγανη και το δεντρολίβανο.
- Αν θέλετε, προσθέστε λίγους κόκκους θαλασσινό αλάτι για επιπλέον νοστιμιά.
Σερβίρεται ζεστό, ιδανικό για συνοδευτικό σε κρασί, τυριά ή και μόνο του ως μεσογειακό ορεκτικό.
